A devenit in scurt timp o monahie model, un manager iscusit, un sef de santier destoinic, un merceolog priceput si cu bun gust dar si un confesor cu har si delicatete alininand multe suflete aflate in suferinta.

 

In luna aprilie 1993 incepe construirea cetatii monahale in stil rustic romanesc proiect realizat de Doru Pasa si Nicolae David dar si a corpului staretieii iar mai tarziu la sfarsitul lui septembrie 1994  s-a construit si corpul de protocol gandit sa asigure oaspetilor oficiali un loc linistit si confortabil.

 

 

 

 

Ziua de 28 aprilie 1995 reprezinta o zi importanta in istoria manastirii are loc sfintirea de catre Prea Sfintitul Andrei a cetatii de chili, parintele Ioan a fost hirotonit arhimandrit iar maica stareta Cristina a fost distinsa stavrofora.

 

 

 

 

Incadrul aceluiasi eveniment a fost pusa si piatra de temelie a noii biserici cu hramul "Nasterea Maicii Domnului".

 

Desi terenul de care se dispunea nu permitea amplasarea traditionala cu altarul spre rasarit depasindu-se toate greutatiile a rezultat o biserica supla, gratioasa in stilul rustic romanesc, asezata pe postament de piatra cioplita avand ca element decorativ braul brancovenesc si care respecta impartirea caracteristica bisericii bizantine; nava centrala cu pridvor, pronaos, naos si altar,turla principala deasupra naosului iar cele doua turle ale clopotnitei deasupra pronaosului.

 

 

Finisajul exterior al bisericii ca si cel al corpului de chili,s-a incheiat in prima parte a anului 1997. Data fiind configuratia terenului denivelat,p recum si specificul zonei cu multe izvoare subterane,a fost necesar un plus de masuri de siguranta pentru biserica, menite sa previna eventualele alunecari de teren. S-a decis ridicarea unui zid de sprijin care sa confere un spor de trainicie edificiului.

 

Prin aspect,el aminteste de zidurile de aparare ale manastirilor din Bucovina. Pictarea bisericii incepe in  toamna anului 1998 de catre pictorul Viorel Maxim cu pictarea catapeteasmei respectand canoanele stilului bizantin.

 


Intregul asamblu iconografic, lucrat cu foita de aur are un aspect frumos delicat cald si rafinat ceea ce ofera ochiului si sufletului o stare de inaltare spirituala.

 

 

 

Peretii sunt lucrati in mozaic venetian amintind de maniera de a picta in primele veacuri crestine avand ca model  Ravena

 

imagini interior

 

Initial tehnica a fost invatata de un grup de 10-15 surori ulterior li s-au mai adaugat un grup de credinciosi care prin  manopera lor si-au manifestat dragostea si atasamentul fata de manastire.

 

 

Grandoarea mozaicului, frumusetea, splendoarea si stralucirea sa luminoasa maresc impresia de imaterial,spiritual al imaginii,ce exprima delicatete si candoare care te coplesesc.Privind desfasurarea intregului ansamblu te invaluie o lectie de invatatura crestina care,prin adevarul si limpezimea ei,te absoarbe s-o urmaresti si s-o contempli pana la extaz,purificandu-ti fiinta.O opera de arta cu chipuri ce respira sfintenie'inchinandu-I imnuri de slava Ziditorului.Intrarea in manastire este strajuita de un portal impozant cu foisor,placat in exterior cu piatra cioplita.El intregeste in mod fericit acest ansamblu manastiresc.Cladirea destinata muzeului bibliotecii si unei sali de muzica a fost construita in 1997 si finisata in 1998 si detine in interiorul sau o importanta colectie de icoane,costume nationale dar si mobilier stil impreuna cu biblioteca  pe rafturile careia se gasesc cateva mii de carti religioase si de literatura beletristica scrise  in limba romana si in limbi straine.

Site-ul www.manastirearecea.ro 

 este optimizat pentru browser-ele Internet Explorer si Mozilla Firefox, cu rezolutia minima de vizualizare de 1024x768 pixeli.

Pentru probleme legate de functionalitatea site-ului va rugam le semnalati webmasterului

Director Web Romania Inscrie Site